Hoppa till innehåll

TUT-träff i Närkesberg 2017-05-30

Tisdagen den 30 maj 2017 bjöd Bibbi och Börje in till TUT-möte i Närkesberg.

Vi träffades i Kafé Qvarnån, före detta Betaniakapellet, där kaffe, smörgås och lyxchokladmuffins intogs. Kapellet inköptes av tre familjer längs bygatan 1990 och har under årens lopp utvecklats till samlingsplats för bygden till vardags och till fest. Varje torsdag från midsommar har man öppet sommarkafé för traktens bofasta och för sommargäster som bor i de sommarstugor och torp som vuxit upp runt sjöarna och i skogen.
John och Kerstin Lindkvist är en tredjedelsägare i kapellet. De berättade för oss om kapellet och trakten Östra Lerbäck, där Närkesberg utgör en av 30 byar. Här finns sedan 1700-talet stora bergsmansgårdar som stannat kvar i släkten i många generationer. Otaliga gruvhål vittnar om livlig verksamhet och varje by höll en egen masugn i stället för att utrusta en soldat med torp och försörjning.
John Lindkvist bedriver tillsammans med sonen släktforskning om byarna och släkterna. Det resulterar i häften, ett om varje by, två utgivna böcker om gårdar och livsöden och så de populära byvandringarna. I år fick John L. Askersunds kommuns kulturpris.
Eftermiddagen avslutades med ett besök på kapellets övervåning, evangelistlägenheten, där numera ett speedwaymuseum är inrymt. Kumlaindianernas legendariske förare från 40-50-talet Evert Fransson, ”Kumla-Frasse”, var far till Kerstin Lindkvist. Hon har fått överta Kumla stads samling av priser, fotografier och tidningsurklipp och nu arrangerat en utställning i kapellet. Vid trappan upp passerade vi en annan imponerande samling, Kerstins kaffekoppssamling.


Närvarande denna dag var
Börje
Britt Inger
Kurt
Karin
Ulf
Helena
Christina
Gun
Hans

Gun, Hans och Bengt står som värdar för nästa möte. Lennart Tillqvist står på tur att bli medlem nummer 23. Han inbjuds till det mötet.

Gun skrev och Kurt fotade