Hoppa till innehåll

Del 1. Precisionsgarderingar     2. R-system     3. U-system     4. Copémasystem är bättre

Tippa system

Del 2. R-system

Vattenstrålen i bilden får symbolisera ett tipssystem.  Någonstans i gräset finns raden med 13 rätt, närmast omgiven av tolvorna, sedan elvorna och tiorna.
Hur ska vi ställa in strålen för bästa träff på vinsterna?
Riktningen bestäms av garderingarna i systemet och mängden vatten motsvarar systemets storlek.
Strålen kan vi ställa in för stor eller liten spridning, stor eller liten reducering.

Svenska Spel har flera R-system. En fördel med dem är minimigarantin. Om till exempel minimigarantin är 11 rätt och rätta raden finns inom garderingarna blir det minst en rad med minst 11 rätt.

R-systemen är gjorda med målet att hålla garantin med så få rader som möjligt. Det når man bäst om raderna är jämnt fördelade. Det är därför som fördelningen är 50-50 för halvgarderingar och 33-33-33 för helgarderingar. Vattendropparna blir jämnt fördelade över en stor yta. Det är bra för en gräsmatta och mindre bra för tipset om en annan fördelning ger bättre vinstchanser.

 

R-systemens garderingar, 50-50 och 33-33-33, går inte ihop med precisionsgarderingar, som kan öka 13-chansen rejält. Minimigarantin fås alltså på bekostnad av en bättre 13-chans. I förra delen såg vi hur mycket precisionsgarderingar förbättrar 13-chansen. En bättre 13-chans ger automatiskt även bättre chanser till lägre vinster, men ingen garanti.

Varje R-system har ett bestämt antal garderingar och ett bestämt antal rader. Som tippare måste man anpassa tipset till systemet, vilket inte är helt optimalt. Å andra sidan kan man vara helt säker på åtminstone en lägre vinst om tipset är rätt.